Acordul de mediere

Am și tăcut când am scris titlul: ACORD… când ai ajuns ultima dată la un acord? Să spui cuiva: Sunt de acord să … și ce mai poate urma? De exemplu … să îți dau ție …și mai ce? … ceva – un … acest ceva este chiar obiectul conflictului. Oare este vorba doar de case, de bani, de mese? De mașini? De gâște și batistuțe? Dar pacea, liniștea, echilibrul, sau ce ai avut înainte, cum să poți să le dai sau să le primești înapoi?

Ce ai putea face tu la mediere?

Spui frumos ce ți se cuvine, ce crezi că este al tău și de ce, vezi ce poți să dai în schimb ca celălalt să fie mulțumit. Schimbă ! Evaluează ! Cântărește ! Acceptă că nu poți avea tu totul și celălalt nimic! Indiferent ce a făcut.
Diferența din ce nu este la tine … este. Nu s-a desființat și nici nu s-a pierdut. Există. Și atât cât i-ai lăsat, este bucuria celuilalt.

acord-mediere-timisoara

Acordul începe din momentul când îți dai seama că, în afară de bunuri și drepturi și alte lumești, poți câștiga bucuria celuilalt.

Ce este Acordul de Mediere? Documentul scris prin care Stan=Pățitul, în urma unei pățanii sau a mai multora își dă seama că e mai bine să se oprească. Și să dea ce poate înapoi din ceea ce doare celor din jur, iar el să se vindece când și le primește la fel, pe ale sale. O solemnă promitere de a deveni ”cuminte” prin fapte. O fabrică de venit pasiv în moneda bucurie.

Acordul ca acordul, dar medierea contează. Cum nu iese fum fără foc, tot așa nici acord fără mediere, că de ar fi fost din prima, nu mai era conflictul. Așa este? Încă cuget adânc. Mi se învârt gândurile ca hainele într-o mașină de spălat care ar stoarce ultima picătură de apă:

Să iasă un acord … Sol-Mi, Mi-La, Mor artiștii de foame până vin oamenii la mediere. Lumea încă umblă murdară, sacul de deRo al medierii este plin. La mediere, vrei – nu vrei, rufele se spală în familie, și se pun la uscat. Alături de rândunele, pe sârmă este mult, foarte mult loc de pus la uscat pentru multe și frumoase acorduri de mediere.

Vino să (te) speli, oricât de murdar ți se pare că ești, partea cealaltă te va spăla mai bine.Vino să (te) cânți. Oricât de fals ai cânta, partea cealaltă nu poate face acordul fără tine. Fără tine n-are cu cine. Avem nevoie unii de alții, și la binele, un alt bine de după rău, vorbesc de cel din ”la bine și la rău”. Vrei acord? Știu că vrei. Așa că, exact așa cum ești, VINO LA MEDIERE.

ps: Băgăm câte puțin, mașina de spălat e nouă.